biografie
tentoonstellingen

aquarellen
tekeningen
glasramen

publicaties
televisieproducties

contact

 

 

Actueel

"Harold Van de Perre - Verlangen naar schoonheid"

Kunstenaarsmonografie n.a.v. de gelijknamige tentoonstelling in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster te Gent, van 8 februari tot 31 maart 2013

Een rijk geïllustreerd overzicht van zijn mooiste tekeningen, aquarellen, pastels en glasraamcreaties.

Daarnaast ook autobiografische teksten omtrent zijn beeldend en kunstpedagogisch werk en over wie en wat belangrijk waren voor zijn vorming als mens en kunstenaar.

30 euro - te koop in het Caermersklooster

"Bruegel : ziener voor alle tijden", Davidsfonds, oktober 2007.
 
Uit recensies:

"... Het oog van Van de Perre, zelf getraind als schilder, kijkt vaak scherper dan menig ander. Dat stelt hem in staat om indringend de kern van zijn onderwerp te benaderen... Puur Van de Perre is de analyse van De Jagers in de sneeuw, waar hij verwantschappen aanduidt met prehistorische grotschilderkunst, Vlaams expressionisme, Chinese schilderkunst en modern abstact..."

Jan Braet in Knack, 30 januari 2008

"... Een kunstenaar kijkt met andere ogen naar een kunstwerk dan een kunsthistoricus. Hij kijkt van binnenuit, en die artistieke empathie brengt de analyse van een kunstwerk op een hoger plan..."
Sabine Alexander in Tertio


"Van Eyck, het Lam Gods : het mysterie schoonheid", Lannoo (Nederlandstalig) - GEV (Duitstalig) -  Gallimard (Franstalig) - Leonardo Arte (Italiaans) - Electa (Spaans), 1996.
 
"Jeanne De Dijn : reizen naar binnen", Dendermonde, 1994.
 
"Rubens : profeet van moderne kunst", Elsevier-Librico, 1984.
Bekroond met de Provinciale prijs voor essay Oost-Vlaanderen in 1988.
 
Uit recensies:
"... Alle Rubens-literatuur heeft tot nog toe niet bekomen wat de jongste auteur over de Antwerpse schilder als effect bereikt heeft, namelijk dat wij zijn werk bekijken met het oog van de kunstenaar van binnenuit. Wij kunnen niet geloven dat dit boek iemand met een open geest en een warm hart voor kunst onverschillig kan laten..."
Johan De Roey in Knack, 1984
 
"... Het boek van Van de Perre is fris en veeleisend tegelijk, omdat zijn interne constructie op elke bladzijde blijft meespreken. In de Rubens-literatuur is het ons inziens een blijver..."
Gaby Gyselen in Ons erfdeel, 1985

Daarnaast talrijke bijdragen over kunst en collega's-kunstenaars in diverse tijdschriften en boeken.

 

 

Harold Van de Perre
 
 
 
 
Copyright © 2006 Harold Van de Perre. All rights reserved. Made by Octopuls.